ANNONS
Integritet på Tailsweep

BETALT ANNONSSAMARBETE MED GSK

Du kan vara en av fyra som drabbas av Bältros

/

Betalt samarbete med GSK gällande information om Bältros.

För några år sedan drabbades en familjemedlem av sjukdomen Bältros och innan det hände hade jag faktiskt ingen aning om hur vanligt det är och vilka symptom den ger.

Bältros är en virussjukdom som ger ett smärtsamt hudutslag. Bältros orsakas av reaktivering av samma virus som orsakar vattkoppor. Det kännetecknas av en skarp brännande smärta och blåsor, oftast längs med ena sidan av kroppen och kan även förekomma i ansiktet. 1 av 4 i Sverige får Bältros under sin livstid. I allmänhet får man bältros bara en gång, även om man kan få sjukdomen flera gånger. Två tredjedelar av de som drabbas är över 50 år och efter 85 års ålder har mer än hälften haft bältros!

Med tanke på att jag själv är 50 plus har jag börjat fundera på det här med bältros då nästan alla över 50 löper risk att få bältros, oavsett livsstil, kost och träning. Det ENDA sättet att minska risken för sjukdomen är att vaccinera sig!

Har du tur känns det bara lite grann men om du har otur kan det vara väldigt smärtsamt och nervsmärtan kan finnas kvar i många år, som för min släkting.

Om du tillhör de cirka 98 % av den vuxna befolkningen över 50 år som har haft vattkoppor, har du redan viruset i kroppen. Det kan när som helst reaktiveras och risken ökar i takt med den naturliga försämring av immunsystemet som följer med stigande ålder.

Återigen, det enda sättet att minska risken för bältros är att vaccinera sig. Så mitt råd till dig är att prata med en vaccinatör om du vill veta mer om bältros och hur du kan skydda dig. Vill du veta mer går du in på www.vaccin.se för mer information om bältros och för att hitta närmaste vaccinatör. Lycka till! //Å

7

Följ mig gärna på Instagram!

@azabrennander.se
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00