ANNONS

Kalsonger, Singapore och en Fruntimmersdrink

/

Med tanke på gårdagens reflektioner om att sova naken, bjuder min fantastiska far på ett bevis på att det är bättre att sova med kalsongerna på (än att spola ner dem)… Och så lite Singapore på det. /Å

20210902_180722

” Välkomna till en ny härlig vecka!
Veckan som gick var innehållsrik. I söndags hade vi  årsmöte i vår hembygdsförening. Vi skulle ha haft årsmötet i april, men på grund av pandemin, blev det först nu. Jag omvaldes att bli ordförande ännu ett år.
Dagarna före försökte jag få lite ordning på mina papper. Jag jagade ägaren till lägenheten ovanpå vår i Gdansk. Det går inte att hitta någon ansvarig. Lägenheten ägs nämligen av en uthyrningsfirma i England. Anledning till att jag söker dem är att för tredje gången har de orsakat en vattenskada i min lägenhet. De hyr ut lägenheten dygnsvis till besökare som kommer till Gdansk. Första gången hade vi själva lånat ut vår lägenhet. När de som hade lånat den, hade flyttat in, började det rinna vatten från taket i köket. Det visade sig att grannen hade byggt ett spabad mitt i rummet. En vattenledning hade brustit. Det syntes inte, för hela spabadet var inbyggt. Det märktes desto mer i vårt kök.

photo-1574421233376-06f2ccf017f7

Nästa översvämning kom efter att ett engelskt företag hade tre medarbetare boende i lägenheten. De tre var mycket propert klädda, de hade likadana kläder, snygga club blazers, slips och mörka byxor. Kavajerna hade firmamärken. Det märktes tidigt på kvällen, att de hade börjat festa. Efter ett par timmar drog de iväg. De var rejält berusade. Vid klockan tre på natten vaknade vi av ett fruktansvärt oväsen utanför huset. Dörrklockan ringde flera gånger. Man kan ringa på dörrklockan från ytterdörren vid ingången. När vi tittade ut genom fönstret, såg vi tre karlar utan kavajer, som ville in i huset. De ringde på i alla tretton lägenheterna. Till slut var det någon som tryckte på knappen, så de kom in. Nu fortsatte oväsendet inne i huset. Vi hörde hur de krossade den yttre av två dörrar till deras lägenhet, den inre klarade de inte av att slå sönder. När inte det lyckades, började de slå på grannens dörr, en ensamstående kvinnlig läkare. Hon ringde polisen, dessa kom och hämtade dem, innan de hade slagit sönder även hennes dörr.

photo-1507679799987-c73779587ccf

På morgonen började vattnet rinna från taket hos oss igen. Ingen visste hur de skulle komma in i lägenheten. Engelsmännen hade nyckel i någon av kavajerna och man visste inte var, man hade glömt kavajerna. Jag var nere i källaren och stängde av huvudkranen. Efter en stund slutade det rinna. Strax började det igen. De grannar som inte hade problem, med rinnande tak, blev ju utan vatten, när jag stängde kranen. När jag hade provat att stänga huvudkranen två gånger, med samma resultat, gav jag upp. Sent på eftermiddagen, med vatten i hela vår lägenhet hittades en nyckel, så vaktmästare kom in i lägenheten. Det visade sig att någon av engelsmännen hade försökt spola ner sina kalsonger i toaletten. Toaletten hade fått stopp, samt hängt sig, så vattnet rann över hela tiden, den hade fyllt hela den stora lägenheten med vatten, som sedan rann ner genom mitt tak.

photo-1601393710008-984348f7447b

Båda gångerna har företaget som har lägenheten, haft försäkring som har täckt mina skador. Jag hoppas, de har det denna gång också, bara jag får tag på dem.

Idag tänkte jag vi skall ut på en resa igen, denna gång med Volvo till Singapore och Bangkok.

photo-1545488286-6fe608f23485

Vi samlades på Arlanda, för att flyga med SAS till Bangkok. På denna konferensresa hade vi med våra fruar. Vi fick naturligtvis betala för deras resa, men det var det värt.

I Bangkok bytte vi flyg, för att flyga vidare med Singapore Airlines till Singapore. Döm om vår förvåning när kaptenen presenterade sig som kapten Andersson, och styrmannen som Viderkvist. Vi landade på Changiflygplatsen, en av de största vi har i världen. Från flygplatsen till hotellet Shangri La åkte vi buss. Hotellet är femstjärnigt och hade mycket hög klass.

photo-1555912881-1ecd82307e0e

Vi fick en trevlig kines som talade bra engelska, till lokalguide. Han sjöng hela tiden: Don´t worry, be happy. Han såg verkligen lycklig ut. Jag blev lite besviken, vi kom till Raffles hotell, det hotell där man i början av nittonhundratalet uppfann drinken Singapore sling. Vi stannade vi utanför hotellet. Hotellet höll på att renoveras, det skulle ta flera år berättade guiden. Nåväl, jag fick min Singapore sling på ett annat hotell. Den berömda drinken består av Gin, Grand Mariner, körsbärslikör, Benediktiner likör, ananas, citron och sodavatten. Den smakar förträffligt och är en riktig fruntimmersdrink.

photo-1514192858121-201a7ab1c06e

Singapore är en republik, med ca 4 miljoner innevånare. Ytan är ungefär som halva Öland. Det talas fyra språk, Malaysiska, kinesiska, engelska och tamil. 77 % av befolkningen är kineser, men alla talar engelska. Singapore var tidigare en Brittisk kronkoloni, man hade en stor militär styrka, 155000 man som skulle skydda ön från anfall. 1942 kom japanerna och anföll, De var bara 60000 man. Tre uttröttade divisioner som slagit sig igenom Malaysias djungler.

photo-1527249422714-53992d2f35b9

Det berättas, att de inte kom på vattnet, nej de kom på cykel över den lilla bron till fastlandet på natten. Det är inte riktigt med sanningen överensstämmande. De hade under ganska lång tid anfallit och tagit Malaysia, de hade också bombat Singapore och sänkt två Brittiska slagskepp utanför Singapore. Den Brittiska underrättelsetjänsten hade inte fungerat, inte heller sambandet mellan de olika förbanden. De överraskade britterna totalt, som kapitulerade, sedan höll de ön till krigsslutet 1945. Idag ingår republiken Singapore i det Brittiska samväldet. Det anses var världens renaste stad, det går inte att hitta en cigarettfimp eller ett tuggummi, som skräp någonstans. Det är fängelsestraff på att kasta något. Lagarna är stränga där, men ordningen är rolig att se.Jag beställde en skräddarsydd frack, min hustru beställde flera klänningar av hög kvalitet. Även skjortor med de bästa europeiska märkeslapparna påsydda. Jag beställde flera stycken. Fracken kunde de inte få färdig, medan jag var där. En av Volvos anställda skulle ta med den hem vid nästa besök i Sverige. Jag fick fracken efter en månad. De fanns inte ett enda mått som stämde, i övrigt var den underbart lätt och skön och av tyg i fantastisk kvalitet. Det var gott om tyg, så jag lät en skräddare i Polen sy om den åt mig. Sedan passade den perfekt, eftersom jag sedan trettio år är Odd Fellow och vi ganska ofta har frack på våra möten har jag haft stor glädje av den.

photo-1605101232508-283d0cd4909e

Jag köpte även en stor axelburen videokamera och en äkta Rolex. Klockan fanns i en uraffär, de hade hundratals kopior av märkesur. Jag blev erbjuden att köpa en äkta Rolex, men de kostade tre gånger så mycket som de oäkta. Man kunde se att det var en äkta, på att sekundvisaren gick en sekund i taget, istället för de oäkta som snurrade kontinuerligt. En gång hemma i Sverige berättade jag om klockan för ett par kollegor. Jag råkade stöta till den mot bordet, en av kollegorna började gapskratta. När jag tittade på min Rolex hade alla tre visarna ramlat av och låg i en hög inne klockan.

Så var det med den Rolexen, till och med en professionell urmakare i Växjö blev lurad av den.

Nästa vecka börjar vi hemfärden med uppehåll i Bangkok” //Kent

1

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00