ANNONS

Business as Usual no 3

/

Med tanke på att vi har studentfirande dagen lång imorgon känns det oerhört skönt att lämna över tangenterna till min fantastiska far ikväll. På återhörande inom kort! Kram Å

20210603_095437

”Hej mina vänner.

Äntligen har vi varit och kollat om vår lägenhet och våra företag fans kvar I Polen. De fanns kvar, och mådde bra. I lägenheten var allt som vanligt, utom att den levande palmen hade avlidit på grund av torka. Vi var på vår stamrestaurang på andra sidan torget och åt Zurek soppa. Soppan görs under tre dagar, den har surdeg som bas. Sedan tillförs polska vita korvar i bitar, rökt skinka i bitar, vitlök och många andra kryddor. Soppan smakar himmelskt och serveras ofta i ett urgröpt bröd. Efter soppan tog vi oss upp till lägenheten för en timmes middagsvila.

photo-1579621970588-a35d0e7ab9b6

Den stora anledningen till detta endagsbesök, var att banken hade spärrat mitt konto. Anledningen var att de inte hade sett mig på över ett år, samt att banken hade gjort ett avtal med en annan bank.

Nu var de tvungna att göra om alla papper vi hade mellan oss. Jag hade mitt pass och hemvistintyg från skatteverket med mig. Vår sekreterare på Ena Truck var också med. Hon har fullmakt att sköta mitt polska konto när jag inte är där.

Varje månad betalas avgiften för vår lägenhet från kontot, pengarna som finns där, kommer från de intäkter jag har från våra polska företag.

Allt löste sig, det tog två timmar på banken, jag fick behålla mitt gamla bankkort, till och med koden fick jag behålla.

Tyvärr hann vi inte med några möten på företagen, utan bara sociala möten.

Screenshot_20201121-162437_Photos~2

Hemma igen till en underbar sommar. Denna vecka skall dottersonen Tim ta studenten. I trädgården utanför Växjö, har rests ett jättestort partytält. Det har byggts högtalare och strålkastare. Tältet står bara 3 meter från Helgasjön, så det lär bli en studentfest att minnas länge.

En överraskning under resan till Polen, var att få höra, att den svenskregistrerade båten Vision, skulle utregistreras, troligtvis till Nassau.

Hela den svenska besättningen skall ersättas av en polsk. Den svenska skall överföras till andra Stena-Line fartyg på andra linjer.

photo-1444487233259-dae9d907a740

Det som förvånar är, att när vi startade färjelinjen åt Stena-Line, var ett av de stora hindren svensk fackförening. Båten vi hade, var registrerad på Ena Line i Polen, men facket hotade att blockera fartyget, om det inte fick svensk besättning. Jag minns väl, att jag mötte både dem, och polsk fackförening borta i Poznan. Där fick jag skriva under ett avtal, att nästa fartyg på linjen skulle ha svensk besättning. Detta har gällt fram tills nu, jag vet inte vad som har gjort, att de nu får polsk besättning på alla fartygen på linjen.

Vår polska besättning vann flera år i sträck, en tävling inom Stena, om viket fartyg som hölls i bäst skick av sin besättning.

Nu kommer hälften av de erfarna sjömännen, såväl från bryggan, maskinen, restaurangerna och hotelldelen, att överföras till Stena Vision från Stena Spirit, resten kommer att nyanställas.

photo-1583936073869-f62de4d7d4da

Jag har nu fått min laddbox monterad på garageväggen. Jag har beställt Kias nya elbil KIA EV 6.

Leveransen blir tyvärr inte förrän i oktober. Det är med den bilen, som det var med de första Volvo Pv 444, det är kö. Det kostade 1 000 kr att vara med i kön, och det gick inte att pruta en enda krona. Detta irriterade en gammal bilhandlare mycket, men vad gör man.

Min nuvarande Kia har varit mer än till belåtenhet, inget har inträffat under 10 000 mils körning, och det är fortfarande fyra år kvar på garantin.

Jag räknar med att sälja den privat, till någon som vill ha den.

photo-1579377090611-3adf9bbdba07

Denna vecka är det meningen, att de båda polska hantverkarna skall komma, och bosätta sig i vårt gästhus. Jag vet att de skall börja arbeta i Tranåstrakten, med att bygga ett uterum. De brukar vara fullbelagda med arbeten, fram till december. De är fantastiska, de kan allt. Sätter kakel, renoverar kök och badrum, målar och snickrar. Till och med trädgårdar anlägger de. Att de också arbetar tio timmar om dagen sex dagar i veckan gör ju att arbetet blir snabbt avklarat.

photo-1534177616072-ef7dc120449d

De första grillkvällarna blev avklarade i helgen, och i veckan som gick, var jag sommarens första parkvakt, i vår vackra hembygdspark i Moheda. Förutom en guidning i veckan, var det bara söndagsöppet i alla husen på söndagen. Eftersom det var nationaldag var jag tidigt nere i parken, och hissade den svenska flaggan. Hade det inte varit pandemi, hade vi säkert varit över sexhundra personer i parken, med högtidstalare och servering. Under detta söndagsöppet, kom det några egendomliga människor på besök. De sprang runt med mobiltelefon i handen, och såg ut som om de fångade fjärilar. Jag fick veta att de fångade Pokemon, och att vi hade Pokemon på tre ställen i parken. Just i söndags var det dubbel poäng, på varje fångad Pokemon.

photo-1605979257913-1704eb7b6246

I hembygdsföreningen där jag nu har varit ordförande i tolv år, har vi nyss gett ut en bok. Boken heter Svänan, de fattigas kungarike. Det fanns tidigare en bok med namnet Konungariket Svänan. Den blev slutsåld. Den nya boken är resultatet av ett idogt arbete, främst av två personer, Anders Johansson och Lennart Elofsson. Under 1800-talet bodde ett hundratal personer i Svänan, som ligger tvärs över sjön Stråken från Lidnäs. Boken är på tvåhundra sidor, mycket foton, och beskriver väl fattig Sverige vid den tiden, boken är inbunden. En perfekt julklapp. I söndags kom ett par från Nässjö, för att köpa fyra exemplar av boken, att användas som julklappar till sina barn. Damens mamma var med på foto i boken, och hon hade sina rötter i Svänan.

photo-1463114680351-75863cab5bf3

Om ni är intresserade så finns boken att köpa på biblioteket i Moheda, bokhandeln i Alvesta samt på Eddes i Moheda. Ni kan även ringa mig på 0708 310980, så skall jag se till att boken skickas till er. Vi har ett swish nummer, som ni kan betala till. 

photo-1553580300-8fe1fa6f74f7

Min egen farfar arrenderade mark i Svänan, för att få foder till sina hästar, han hade förutom häståkeri, en massa andra sysselsättningar. Bland annat köpte han upp lingon, dessa plockades av den fattiga befolkningen i Svänan. Sedan exporterade han dem i järnvägsvagnar till Tyskland. Detta finns beskrivet i förra Svänan boken, även med foto på farfar. Det måste ha funnits enorma mängder lingon, för att fylla järnvägsvagnar med dem.

Svanans_karta-400x383

Det blev visst inte plats, att börja berätta, om hur vi renoverade vårt nyköpta hus, denna vecka, men det är ju bra, då har vi lite att skriva om, även nästa vecka. Fortsättning följer………………………..” //Kent

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00