Min Far Mytomanen – Rehabiliteringsbrev no 7
Nu är han tillbaka efter sin tårdrypande julhälsning och julledighet, min fantastiska far! Bloggen är uppdaterad med både rehabiliteringsstatus och en ny osannolik historia. Trevlig läsning! //Å
Vi skulle ha ett antal personbilar för provkörning och leverans hemma på varje ställe. Vi skulle överföra betalning för lastbilar och bussar i samma stund som de lämnade produktionen. Till detta fanns ingen finansiering från Volvos sida. De polska bankerna visste inte vad lån var, men de svenska bankerna blev mycket intresserade när vi berättade att vi skulle bli exklusiva Volvohandlare på ett distrikt med över 4,5 miljoner innevånare. När de fick höra att det var i Polen, då dog intresset snabbt.
Mitt första besök på sjömanskyrkan var en regnig söndagseftermiddag. Bredvid ingången stod några svarta sopsäckar och dörren var låst. Jag ringde på dörrklockan, efter en stund öppnades dörren av prästen som hette Nöjd. Inne i kyrkan satt några av dem som jag gärna vill kalla kavaljererna på sjömanskyrkan. Flera av dem hade slående likheter med Kavaljererna på Ekeby, i Selma Lagerlöfs roman med samma namn.
De undrade vem jag var, jag berättade min historia, att jag hoppades bli Volvos återförsäljare i norra Polen, men att jag saknade tjugofem miljoner för att kunna starta.
Tjugofem miljoner zloty var vid detta tillfälle ca sextusen svenska kronor. Denna summa som fattades mig för att bli återförsäljare i hela norra Polen, placerade mig bland kavaljererna som en av de största mytomanerna bland dem.
Under tiden vi sitter där ringer det ständigt på dörrklockan. Betty som arbetade i köket, kom in till prästen varje gång, och sade att nu är hon där, och ringer på igen. Ingen gick för att öppna.
Utanför stod en kort och väldigt korpulent kvinna i sextioårsåldern. Hon var mycket kraftigt målad i ansiktet, stora svarta ringar runt ögonen, knallröd mun och rosamålade kinder. Nöjd tog in henne och hennes sopsäckar som innehöll hennes bohag.
Det visade sig att hon var polska med svenskt medborgarskap, på besök i Polen utan att försöka åka tillbaka. Hon hade mediciner mot en psykisk sjukdom, men dem struntade hon i att ta. Hon hade varit inkvarterad på sjömanskyrkan ett bra tag, men när prästen tröttnade på henne ordnade han ett boende på det enkla sjömanshotellet som var granne till kyrkan. Nu hade även hotellet tröttnat på henne. De hade stoppat hennes tillhörigheter i sopsäckar, dessa hade de ställt vid väggen på sjömanskyrkan. Efter att ha tagit rumsnyckeln ifrån henne, hade de kört ut henne i regnet. Nu fick alltså Nöjd och sjömanskyrkan ta hand om henne igen.
Vid detta besök påtalades bristerna i prästlägenheten, varvid Nöjd svarade biskopen, att han visste en som fötts i ännu sämre förhållanden, i ett stall i Betlehem.
Nöjd hade en dröm, som han samlade pengar till. Han var ganska välbetald som hederskonsul. Han tjänade stora pengar på att skriva bemanningspapper, för polska sjömän som skulle tjänstgöra på svenska fartyg. Han hade till och med en kanslist anställd för detta.
Som svensk hederskonsul åtnjöt han ett visst anseende i det officiella livet i norra Polen. Detta gjorde att han var inbjuden till alla stora event, och dessutom med hedersplats.
Mer om kavaljererna, äventyren på kyrkan och min jakt på kapital i nästa rehabiliteringsbrev nästa tisdag. Fortsättning följer……” //Kent